Ekstratilbud fra Frambu

Ekstratilbud fra Frambu 02. AprilApr. 2020 13:00 - 14:30Webinar

Program

Mange barn får ikke den støtten de trenger akkurat nå, fordi viktige støttepersoner er mindre tilgjengelige enn vanlig. Det er likevel mulig å støtte disse barna og hjelpe dem å møte andre i liknende situasjon over nett. Velkommen til seminar om dette torsdag 2. april!

En del barn og unge har foreldre med begrenset tid eller ressurser til å se dem og gi dem den støtten de trenger. Dette kan blant annet skyldes sykdom hos foreldrene selv eller hos andre familiemedlemmer. For mange er derfor hverdagens møter med læreren, treneren, naboen, tanten og ikke minst vennene viktige. Nå som det er innført strenge koronatiltak, kan mye av dette viktige støtteapparatet falle bort.

Psykologene på Frambu har erfaring med å gjennomføre nettbaserte støttegrupper for barn og ungdom og ønsker å dele denne med fagpersoner og andre interesserte. Erfaringene handler både om planlegging av slike grupper, innhold i tilbudet, teknisk gjennomføring og kontakt med foreldre underveis.

Vi inviterer derfor til webinar torsdag 2. april kl 13.00-14.30.

Her vil psykologspesialist Torun Vatne fra Frambu og professor Krister Fjermestad fra Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo dele erfaringer fra sitt arbeid med nettbaserte støttegrupper for barn og ungdom. Vi har satt av halvannen time for å ha rom for spørsmål, men avslutter tidligere hvis ikke det er behov for hele den avsatte tiden..

Vil du være med?

Du kan registrere deg her.

Når du har registrert deg, vil du få tilsendt en lenke og et passord til webinaret til e-postadressen du oppgir. Du får også mulighet til å legge webinaret inn i kalenderen din.

Hvis ikke du har installert Zoom fra før, kan du enkelt gjøre det ved å følge veiledningen som kommer opp når du trykker på lenken. Hvis du får tekniske problemer underveis, kan du ta kontakt med Christoffer Hals på chh@frambu.no eller telefon 456 65 996.

Velkommen til webinar!

Koronasmitte og sjelden diagnose

Her finner du informasjon og råd som kan være nyttige for personer med sjeldne diagnoser med og uten utviklingshemning og deres familier og tjenesteytere under korona-pandemien.

Frambu får nå mange spørsmål om koronaviruset og ulike sjeldne diagnoser, smitterisiko, immunforsvar, infeksjonstilbøyelighet, luftveisinfeksjoner og liknende. Vi har dessverre ikke kapasitet til å gi individuelle råd om dette, men deler litt generell informasjon og råd her.

Vi anbefaler alle å følge med på offisiell informasjon og råd på helsenorge.no og hos Folkehelseinstituttet.

I tillegg finner du god informasjon her:

.  Kort om det vi vet om barn og korona

Hittil ser det ut til at barn stort sett får mildere symptomer enn voksne. Det er så langt funnet få eksempler på smitte fra barn, få barn har trengt intensivbehandling og det er nesten ikke registrert dødsfall blant barn. (Jfr Folkehelseinstituttet 23. mars 2020)

Generell informasjon og noen råd som kan være nyttige for personer med en Frambu-diagnose:

Frambu har kompetansesenteransvar for mer enn 450 forskjellige diagnoser. En del av disse kan innebære økt sårbarhet for å pådra seg sykdommer og infeksjoner som går. Det kan imidlertid være stor variasjon fra diagnose til diagnose, og selv ved en og samme diagnose kan symptombelastning og infeksjonstilbøyelighet være meget forskjellig. Noen kan få en infeksjon så lett som bare det, mens andre nesten aldri blir syke. Noen kan nedsatt immunforsvar og økt risiko for visse infeksjonstyper. Andre kan ha samsykelighet (flere sykdommer i tillegg) eller følgetilstander av diagnosen, for eksepel skjev rygg som kan gi disposisjon for økt infeksjonstendens. Hos andre kan forståelses- og kommunikasjonsvansker gjøre det vanskeligere å vurdere og tolke atferd og symptombilde. Nedsatt muskelkraft og/eller nedsatt muskelspenning (hypotoni) kan gi redusert spontanmotorikk, evne til å endre stilling, dårligere hostekraft m.m. Dette kan bidra til at for eksempel virus- og bakterieinfeksjoner lettere kan få fotfeste og forårsake alvorlige luftveis- og lungeinfeksjoner. Surklete respirasjon kan fort forverre situasjonen og plagene.

Ved bruk av saltvannsdråper og nesespray kan man redusere slimhinnehevelse og åpne de øvre luftveiene samtidig som man reduserer slim som renner ned mot stemmespalten og videre ned i bronkiene og lungene. Sammen med «enkel lungefysioterapi», som løfting/strekking av hender og armer over skulderhøyde, gjerne med lett «banking» rundt på brystkassen, kan dette bidra til slimmobilisering og hindre at slim får fotfeste. Kanskje kan man på denne måten klare å styre unna at det utvikler seg til en lungebetennelse og/eller unngå en sykehusinnleggelse.

For mange, særlig hos de minste, vil bruk av nesespray kunne redusere mengden væske i mellomøret og forebygge eller redusere øreverk og dårlig nattesøvn. Et annet tiltak kan være å heve sengen i hodeenden, kanskje med en stor pute på tvers under madrassen eller et par bøker under beina i hodeenden av senga.

Ekstra væsketilførsel vil de fleste ha godt av under de fleste infeksjoner. Dette vil også være til hjelp i øvre og nedre luftveier, ettersom det bidrar til at slimet blir mindre seigt og enklere lar seg mobilisere og hoste opp. Man mister også mer væske gjennom pusten/respirasjonen når man puster mer/fortere enn vanlig eller har feber. Økt væsketilførsel under infeksjon blir også tarmen glad for, siden treg mage/forstoppelse fort kan bli en tilleggsplage ved redusert nærings- og væskeinntak.

Ved luftveisinfeksjon med feber, hoste, sår hals osv., har mange nytte av febernedsettende og smertestillende medikamenter. Dette kan oppleves lindrende av den som er syk og objektivt kan man observere en bedre almentilstand.

Ordtaket «Alle monner drar» treffer godt i denne sammenheng, for det gjelder å kombinere tiltak for å forebygge og redusere den totale symptombelastningen mest mulig og derved kanskje unngå de mest alvorlige følgetilstandene, både ved smitte med koronavirus og ved annen luftveisinfeksjon.

Vi minner til slutt om at gode råd om hosteteknikk, vask av hender med såpe og vann, ikke håndhilse og liknende gjelder mer enn noensinne! Dette er noe vi alle kan bidra med i dugnaden for å begrense og forsinke smittespredningen av koronavirus.  .

Trenger du å snakke med noen?

Dersom du er bekymret for din egen eller ditt barns helse, kan du ta kontakt med lokal helsetjeneste, fastlege eller spesialister dere er i kontakt med. Ettersom det for tiden er ekstremt stor pågang til legevakt og helsetjenestens informasjonsvakter, bør du likevel vurdere om det er behov for å ringe akkurat nå, eller om det kan vente litt.

Importer til Google-kalender

Sted

Webinar

Veibeskrivelse

Could not find route!

  • Program
  • Forelesere
  • Påmeldinger
  • Værprognose
  • Kommentarer

Weather data is currently not available for this location

Værmelding

I dag stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Vind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Luftfuktighet stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Værprognose

Dato

Vær

Temp

stec_replace_date

stec_replace_icon_div

stec_replace_min / stec_replace_max °stec_replace_temp_units

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Av Forecast.io